Akárhonnan nézem, ez nagyon finom!
Hozzávalók: (6-8 szelethez)
Piskóta:
5 tojás
10 dkg édesítőszer
2 evőkanál kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
15 dkg darált mandula
Töltelék:
házi sárgabarack lekvár (még maradt tavalyról) – bár ezt mindenkinek saját ízlésére bízom, milyen lekvárt szeret hozzá
Bevonat:
85%-os minőségi étcsokoládé (a minőségi alatt azt értem, hogy minél kevesebb összetevőből álljon – legyen benne kakaó, minimális cukor és kakaóvaj, de mindenféle emulgeálószer, meg aroma NE).
1-2 deci meleg víz
2-3 evőkanál agave szirup
Előkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Két kis kerek kapcsos tortaformát, vagy egy nagyobbat béleljünk ki sütőpapírral (alul is és körben is). Picit kenjük meg vajjal a papírt is – én így tudom biztosan lehúzni a papírt a tésztáról.
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját alaposan kikeverjük az édesítővel, vaníliával. A mandulát elkeverjük a szódabikarbónával és a kakaóporral. A fehérjét kemény habbá verjük. Mindhárom dolgot finoman elkeverjük egymással. Egyformán osztjuk el a két kis formában, vagy az egy nagyban. A nyers tészta magassága legyen kb. 4-5 centi a formában. Így szép egyenletesen átsül, picit emelkedik is, de nem lesz púpos. Ha jól figyeltem, akkor kb 25-30 percig sül, de sütője válogatja, érdemes tűpróbát végezni fél óra után. Látjuk a szélein is, ha nagyon sötétedik, vegyük ki. Picit hűl még a formában, aztán vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni.
Már sütés közben nekiláthatunk a bevonat készítéséhez. Vízfürdő felett egy 100 grammos tábla étcsokit kockákra tördelve 2 deci vízzel felolvasztunk. Csorgatunk bele 2-3 evőkanálnyi agave szirupot. Ha édesebbre vágyunk, akkor tegyünk hozzá picit többet. Amikor teljesen elegyedett a keverékünk, vegyük le a vízfürdőről. Ahogy hűl, néha keverjük át. A tortára akkor kenhetjük, amikor már kihűlt, de még nem dermedt meg.
A két kis, vagy az egy nagy piskótát vágjuk ketté vízszintesen. Kenjük meg a baracklekvárral az alsó korongot. Tegyük rá a tetejét és óvatosan vonjuk be a csokikrémmel. A hűtőben teljesen rá fog dermedni.
Én két kis formát sütöttem, egymásra építettem, így 3 réteg lekvárra lett hely. Kitűnő lett, konzervatív vendégeim nem is hitték, hogy liszt, cukor és tejtermék nélkül készült.
Beszélgetés
Még nincs hozzászólás.