//
Most olvasod
Édesség de nem hízlal

Születésnapra Sacher tortához hasonló torta

szezonális blog sacher torta liszt nélkül   szezonális blog sacher torta liszt nélkül

Akárhonnan nézem, ez nagyon finom!

Hozzávalók: (6-8 szelethez)

Piskóta:

5 tojás

10 dkg édesítőszer

2 evőkanál kakaópor

1 teáskanál szódabikarbóna

15 dkg darált mandula

Töltelék:

házi sárgabarack lekvár (még maradt tavalyról) – bár ezt mindenkinek saját ízlésére bízom, milyen lekvárt szeret hozzá

Bevonat:

85%-os minőségi étcsokoládé (a minőségi alatt azt értem, hogy minél kevesebb összetevőből álljon – legyen benne kakaó, minimális cukor és kakaóvaj, de mindenféle emulgeálószer, meg aroma NE).

1-2 deci meleg víz

2-3 evőkanál agave szirup

Előkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Két kis kerek kapcsos tortaformát, vagy egy nagyobbat béleljünk ki sütőpapírral (alul is és körben is). Picit kenjük meg vajjal a papírt is – én így tudom biztosan lehúzni a papírt a tésztáról.

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját alaposan kikeverjük az édesítővel, vaníliával. A mandulát elkeverjük a szódabikarbónával és a kakaóporral. A fehérjét kemény habbá verjük. Mindhárom dolgot finoman elkeverjük egymással. Egyformán osztjuk el a két kis formában, vagy az egy nagyban. A nyers tészta magassága legyen kb. 4-5 centi a formában. Így szép egyenletesen átsül, picit emelkedik is, de nem lesz púpos. Ha jól figyeltem, akkor kb 25-30 percig sül, de sütője válogatja, érdemes tűpróbát végezni fél óra után. Látjuk a szélein is, ha nagyon sötétedik, vegyük ki. Picit hűl még a formában, aztán vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni.

Már sütés közben nekiláthatunk a bevonat készítéséhez. Vízfürdő felett egy 100 grammos tábla étcsokit kockákra tördelve 2 deci vízzel felolvasztunk. Csorgatunk bele 2-3 evőkanálnyi agave szirupot.  Ha édesebbre vágyunk, akkor tegyünk hozzá picit többet. Amikor teljesen elegyedett a keverékünk, vegyük le a vízfürdőről. Ahogy hűl, néha keverjük át. A tortára akkor kenhetjük, amikor már kihűlt, de még nem dermedt meg.

A két kis, vagy az egy nagy piskótát vágjuk ketté vízszintesen. Kenjük meg a baracklekvárral az alsó korongot. Tegyük rá a tetejét és óvatosan vonjuk be a csokikrémmel. A hűtőben teljesen rá fog dermedni.

Én két kis formát sütöttem, egymásra építettem, így 3 réteg lekvárra lett hely. Kitűnő lett, konzervatív vendégeim nem is hitték, hogy liszt, cukor és tejtermék nélkül készült.

 

Beszélgetés

Még nincs hozzászólás.

Mi a véleményed?

Adatvédelem

A blogon megjelenő írások, fotók a szerzők engedélyével idézhetők. Kapcsolat felvétel: zoldsegek.gyumolcsok@gmail.com

Írd ide email címedet, ha értesülni szeretnél a legfrissebb bejegyzésekről.

Csatlakozás a többi 118 feliratkozókhoz

szezonális zöldségek gyümölcsök hússal hús nélkül