//
Most olvasod
Édesség de nem hízlal, Reggeli, Zöldség / Gyümölcs

Melegítő desszertek

Vagy reggelik, vagy uzsonnák, party desszertek… Őszi gyümölcsök, vagy nyáron lefagyasztott/eltett bogyósok, barackok – mind jól szerepel benne. Itt most egy alma-ringló, illetve csak szilva változat jön, de helyettesíthetők a fentiekkel. Aszalt gyümölcsdarabokkal kiegészíthető ízlés szerint, adhatunk hozzá kockára vágott formában serpenyőben megsütött sütőtököt is!

Fűszeres friss gyümölcsök

szezonális blog fűszeres gyümölcsök melegítő desszert

2 személy részére: 2 alma, 2 ringló, egy marék dió, fél centi friss gyömbér apróra vágva, pár darab szegfűszeg, darabos fahéj. A fűszereket 1,5 dl vízben (vagy cukor hozzáadása nélkül készült gyümölcslében – narancs, citromos víz, almalé, stb.) közepes láng felett egy kis lábosban forraljuk 20 percig. Közben megmossuk a gyümölcsöket, megszabadítjuk a magoktól és vékony cikkekre, vagy fél cikkekre vágjuk. A diót száraz serpenyőben picit megpirítjuk. Figyelmesek és türelmesek legyünk vele, a magvak pirításkor lassan indulnak be, aztán nagyon gyorsan megéghetnek! A fűszeres szirup a felére beforr, ekkor szűrjük le. A fűszereket picit hagyjuk megszáradni, és tegyük el egy kis üvegbe – felhasználhatók újra (forralt bor, házi fűszeres tea, alkoholmentes forralt bor 100% szőlőléből), stb. elkészítésekor.

A gyümölcsöket a dióval tálkákba adagoljuk és meglocsoljuk a sziruppal. Ebben nincs cukor, ezért nem lesz sűrű, de a fűszerek ízeit átviszi a gyümölcsökbe úgy, hogy azokat nem hőkezeltük. Mi meg nagyon jól fogjuk érezni magunkat a gyömbér, fahéj, és a többi fűszer jótékony hatásaitól!

Illatos gyümölcsök vanília sodóval

40 dkg szilvát illatos fűszerek (szegfűszeg, szegfűbors, darabolt gyömbér, fahéjrúd darabok) társaságában sütőben kompóttá változtatjuk egy kis tepsiben. 180 C fokon ~30-40 perc.

szezonális blog melegítő desszert illatos szilva vanília sodóval    szezonális blog melegítő desszert illatos szilva vanília sodóval    szezonális blog melegítő desszert illatos szilva vanília sodóval

Közben egy mély edényben (mint a habüst) 4 tojássárgáját habverővel összekeverünk 2 dl kókusztejjel, 5 dkg xilittel (vagy más édesítővel), és egy rúd vanília kikapart magjaival. A megmaradt vaníliarudat is beletesszük és vízgőz felett folyamatosan verjük a habverővel (türelemjáték 20 percig).

szezonális blog melegítő desszert illatos szilva vanília sodóval    szezonális blog melegítő desszert illatos szilva vanília sodóval    szezonális blog melegítő desszert illatos szilva vanília sodóval

Amikor szépen besűrűsödött, kivesszük a vaníliarudat, a krémet kihűtjük. A szilvát is hagyjuk hűlni, ne legyen forró, amikor tálaljuk (de langyos lehet). Piríthatunk száraz serpenyőben némi mogyorót, mandulát, vagy diót – ami a kedvencünk.

szezonális blog melegítő desszert illatos szilva vanília sodóval szezonális blog melegítő desszert illatos szilva vanília sodóvalFagylaltos pohárba szedjük a szilvát (a darabos fűszereket vegyük ki közüle), némi pirított magvat szórunk hozzá (elhagyható) és rákanalazzuk a vanília sodót. Mennyei desszert. El tudom képzelni még egy kis étcsoki reszelékkel, vagy olvasztott étcsokival. Más gyümölccsel is készíthető. Az így készült vaníliasodó egyébként fagylaltgépben kifagyasztható – tejmentes fagyinak.

Beszélgetés

Még nincs hozzászólás.

Mi a véleményed?

Adatvédelem

A blogon megjelenő írások, fotók a szerzők engedélyével idézhetők. Kapcsolat felvétel: zoldsegek.gyumolcsok@gmail.com

Írd ide email címedet, ha értesülni szeretnél a legfrissebb bejegyzésekről.

Csatlakozás a többi 118 feliratkozókhoz

szezonális zöldségek gyümölcsök hússal hús nélkül