Vagy reggelik, vagy uzsonnák, party desszertek… Őszi gyümölcsök, vagy nyáron lefagyasztott/eltett bogyósok, barackok – mind jól szerepel benne. Itt most egy alma-ringló, illetve csak szilva változat jön, de helyettesíthetők a fentiekkel. Aszalt gyümölcsdarabokkal kiegészíthető ízlés szerint, adhatunk hozzá kockára vágott formában serpenyőben megsütött sütőtököt is!
Fűszeres friss gyümölcsök
2 személy részére: 2 alma, 2 ringló, egy marék dió, fél centi friss gyömbér apróra vágva, pár darab szegfűszeg, darabos fahéj. A fűszereket 1,5 dl vízben (vagy cukor hozzáadása nélkül készült gyümölcslében – narancs, citromos víz, almalé, stb.) közepes láng felett egy kis lábosban forraljuk 20 percig. Közben megmossuk a gyümölcsöket, megszabadítjuk a magoktól és vékony cikkekre, vagy fél cikkekre vágjuk. A diót száraz serpenyőben picit megpirítjuk. Figyelmesek és türelmesek legyünk vele, a magvak pirításkor lassan indulnak be, aztán nagyon gyorsan megéghetnek! A fűszeres szirup a felére beforr, ekkor szűrjük le. A fűszereket picit hagyjuk megszáradni, és tegyük el egy kis üvegbe – felhasználhatók újra (forralt bor, házi fűszeres tea, alkoholmentes forralt bor 100% szőlőléből), stb. elkészítésekor.
A gyümölcsöket a dióval tálkákba adagoljuk és meglocsoljuk a sziruppal. Ebben nincs cukor, ezért nem lesz sűrű, de a fűszerek ízeit átviszi a gyümölcsökbe úgy, hogy azokat nem hőkezeltük. Mi meg nagyon jól fogjuk érezni magunkat a gyömbér, fahéj, és a többi fűszer jótékony hatásaitól!
Illatos gyümölcsök vanília sodóval
40 dkg szilvát illatos fűszerek (szegfűszeg, szegfűbors, darabolt gyömbér, fahéjrúd darabok) társaságában sütőben kompóttá változtatjuk egy kis tepsiben. 180 C fokon ~30-40 perc.
Közben egy mély edényben (mint a habüst) 4 tojássárgáját habverővel összekeverünk 2 dl kókusztejjel, 5 dkg xilittel (vagy más édesítővel), és egy rúd vanília kikapart magjaival. A megmaradt vaníliarudat is beletesszük és vízgőz felett folyamatosan verjük a habverővel (türelemjáték 20 percig).
Amikor szépen besűrűsödött, kivesszük a vaníliarudat, a krémet kihűtjük. A szilvát is hagyjuk hűlni, ne legyen forró, amikor tálaljuk (de langyos lehet). Piríthatunk száraz serpenyőben némi mogyorót, mandulát, vagy diót – ami a kedvencünk.
Fagylaltos pohárba szedjük a szilvát (a darabos fűszereket vegyük ki közüle), némi pirított magvat szórunk hozzá (elhagyható) és rákanalazzuk a vanília sodót. Mennyei desszert. El tudom képzelni még egy kis étcsoki reszelékkel, vagy olvasztott étcsokival. Más gyümölccsel is készíthető. Az így készült vaníliasodó egyébként fagylaltgépben kifagyasztható – tejmentes fagyinak.
Beszélgetés
Még nincs hozzászólás.