//
Most olvasod
Édesség de nem hízlal, Reggeli

Édes és sós pufi

szezonális blog édes és sós pufiEgy személyes adagokat írok szándékosan. Nagyon gyorsan elkészíthető kis falatok, amit az ember magának is összedobhat bármikor. Másfelől, többféle módon ízesíthető – így az egyes adagokat külön-külön bekeverve egyidejűleg sokféle falatot tálalhatunk. Reggelire tökéletes, de uzsonnára, vagy vacsorára, desszertként, sőt vendégváráshoz is ideális.

 

 

Az alaptészta: tojás, kókuszliszt, csipet só, szőlőmagolaj. Az arányok: 1 tojást felverünk a csipet sóval, villával hozzákeverünk 15 gramm kókuszlisztet. Legyünk alaposak, a csomókat keverjük simára. 10 grammnyi (mérlegen néztem) szőlőmagolajat adunk hozzá, szintén simára keverjük. Serpenyőben még egy kis szőlőmagolajat hevítünk, kiskanállal, vagy nyomótölcsérből adagoljuk a falatnyi tésztákat a meleg zsiradékra. 1-2 perc után óvatosan megfordítjuk a falatokat, hogy mindkét oldalukon megsüljenek. A falatok nemcsak azért kicsik, hogy gyorsan elkészüljenek, hanem azért is, mert törékeny a tészta és nehezebb lenne a nagyobb méretet forgatni. Teáskanállal adagolva 7-8 darab sül ki belőle.

A szőlőmagolaj helyett használhatunk más zsiradékot is.

Hol van itt a zöldség és a gyümölcs? A körítésben.

szezonális blog édes és sós pufiSós változat: a fenti alaptészta megfelel, tálalható pici olívaolajjal meglocsolva, ropogós kápia paprikára ültetve, egy kis falat parmezánnal a tetején. Ugyanez variálható kedvtelésünk szerinti ízekkel: szardella, olajbogyó, kapribogyó, feta sajt, sonka, szalámi, kolbász, paradicsom, hagyma, retek… és sorolhatnám. Készítsünk kis “katonákat”, ha szükséges, fogpiszkálóval, vagy a kis cuki műanyag karddal, esetleg népek kis zászlajaival átszúrva. Még sütés előtt a tésztát ízesíthetjük fűszerekkel, reszelt sajttal is, attól függően, mivel szeretnénk társítani.

Édes változat: mazsolát, vagy más aszalt gyümölcsöt apróra vágva keverjünk a tésztába, és süssük ki szezonális blog édes és sós pufiúgy. Cukor nélkül készített lekvárral igen egészséges édesség. A tésztát még sütés előtt fűszerezhetjük az édes fűszerekkel is, mint fahéj, vanília, citrusok héja, gyömbér, stb. Készítettem “kakaós” változatot is. Kakaóporral és cukorral is kipróbálhatjátok, de én maradok a cukormentes változatnál: a fenti egy tojásos adaghoz egy teáskanál karobport és egy teáskanál xukor0 édesítőt kevertem. Saját készítésű cukormentes baracklekvárral csodásan finom volt.

 

Nyáron:

Amint van szántóföldi eper, ráteszem a falatra, cseppentek rá balzsamecetet. Cseresznyével, meggyel némi fahéjjal is fogom tálalni. Félbevágott, kimagozott barackra, majd szilvára ültetek egy-egy pufit. Csokikrémmel, vagy a csokimentes csokikrémmel is mutatós és finom.

Érdekelne, ti mivel próbáltátok, illetve melyik változat ízlett legjobban! 🙂

Beszélgetés

Még nincs hozzászólás.

Mi a véleményed?

Adatvédelem

A blogon megjelenő írások, fotók a szerzők engedélyével idézhetők. Kapcsolat felvétel: zoldsegek.gyumolcsok@gmail.com

Írd ide email címedet, ha értesülni szeretnél a legfrissebb bejegyzésekről.

Csatlakozás a többi 118 feliratkozókhoz

szezonális zöldségek gyümölcsök hússal hús nélkül