Egy személyes adagokat írok szándékosan. Nagyon gyorsan elkészíthető kis falatok, amit az ember magának is összedobhat bármikor. Másfelől, többféle módon ízesíthető – így az egyes adagokat külön-külön bekeverve egyidejűleg sokféle falatot tálalhatunk. Reggelire tökéletes, de uzsonnára, vagy vacsorára, desszertként, sőt vendégváráshoz is ideális.
Az alaptészta: tojás, kókuszliszt, csipet só, szőlőmagolaj. Az arányok: 1 tojást felverünk a csipet sóval, villával hozzákeverünk 15 gramm kókuszlisztet. Legyünk alaposak, a csomókat keverjük simára. 10 grammnyi (mérlegen néztem) szőlőmagolajat adunk hozzá, szintén simára keverjük. Serpenyőben még egy kis szőlőmagolajat hevítünk, kiskanállal, vagy nyomótölcsérből adagoljuk a falatnyi tésztákat a meleg zsiradékra. 1-2 perc után óvatosan megfordítjuk a falatokat, hogy mindkét oldalukon megsüljenek. A falatok nemcsak azért kicsik, hogy gyorsan elkészüljenek, hanem azért is, mert törékeny a tészta és nehezebb lenne a nagyobb méretet forgatni. Teáskanállal adagolva 7-8 darab sül ki belőle.
A szőlőmagolaj helyett használhatunk más zsiradékot is.
Hol van itt a zöldség és a gyümölcs? A körítésben.
Sós változat: a fenti alaptészta megfelel, tálalható pici olívaolajjal meglocsolva, ropogós kápia paprikára ültetve, egy kis falat parmezánnal a tetején. Ugyanez variálható kedvtelésünk szerinti ízekkel: szardella, olajbogyó, kapribogyó, feta sajt, sonka, szalámi, kolbász, paradicsom, hagyma, retek… és sorolhatnám. Készítsünk kis “katonákat”, ha szükséges, fogpiszkálóval, vagy a kis cuki műanyag karddal, esetleg népek kis zászlajaival átszúrva. Még sütés előtt a tésztát ízesíthetjük fűszerekkel, reszelt sajttal is, attól függően, mivel szeretnénk társítani.
Édes változat: mazsolát, vagy más aszalt gyümölcsöt apróra vágva keverjünk a tésztába, és süssük ki úgy. Cukor nélkül készített lekvárral igen egészséges édesség. A tésztát még sütés előtt fűszerezhetjük az édes fűszerekkel is, mint fahéj, vanília, citrusok héja, gyömbér, stb. Készítettem “kakaós” változatot is. Kakaóporral és cukorral is kipróbálhatjátok, de én maradok a cukormentes változatnál: a fenti egy tojásos adaghoz egy teáskanál karobport és egy teáskanál xukor0 édesítőt kevertem. Saját készítésű cukormentes baracklekvárral csodásan finom volt.
Nyáron:
Amint van szántóföldi eper, ráteszem a falatra, cseppentek rá balzsamecetet. Cseresznyével, meggyel némi fahéjjal is fogom tálalni. Félbevágott, kimagozott barackra, majd szilvára ültetek egy-egy pufit. Csokikrémmel, vagy a csokimentes csokikrémmel is mutatós és finom.
Érdekelne, ti mivel próbáltátok, illetve melyik változat ízlett legjobban! 🙂
Beszélgetés
Még nincs hozzászólás.